Ik ben een trotse apotheker, net als jij.

Farmacie was voor mij geen vanzelfsprekende studiekeuze. Mijn echte sterkte was talen en het lag een beetje voor de hand dat ik in die richting zou verder gaan. Maar dat vond ik als 18-jarige te gemakkelijk, koppig en eigenzinnig als ik was (ben?).

Farmacie daarentegen, dat leek me de perfecte uitdaging: een wetenschappelijke studie met focus op de menselijke gezondheid. Ik was vooral gebeten om wetenschappelijk onderzoek te doen. Het was helemaal niet de bedoeling dat ik in de officina zou gaan werken.

Na wat omwegen deed ik dat toch.

Ik was bij mijn overstap naar de officina danig geïmponeerd. In mijn vorige jobs hielden mensen zich voornamelijk bezig met één onderwerp. In de apotheek zag ik dat apothekers véél weten, over veel verschillende dingen. Over medicatie, supplementen, huidverzorging, voeding, wondzorg. Noem het probleem en ze hebben een oplossing.

Tijdens mijn jaren in de officina raakte ik vaak gefrustreerd.

Ik vond dat er weinig erkenning was voor de apotheker als geneesmiddelenexpert. Ondanks de appreciatie en het vertrouwen van de patiënten, kon de apotheek het imago van ‘winkel met klanten’ moeilijk afschudden. De apotheker als zorgverlener werd volgens mij ook niet genoeg gehoord of serieus genomen – door patiënten, artsen, overheid. Hun rol werd onterecht vaak beperkt tot ‘verkoper’.

Daarin is de afgelopen jaren een kentering te zien.

En dat voelen jullie allemaal: medicatiereview, geneesmiddelgebonden gesprekken, vaccinatie, preventie. Het beroep verandert. En maar goed.

Want ook de wereld veranderde. Patiënten zoeken hun gezondheidsinformatie niet alleen bij hun arts of apotheker, maar ook online. Terwijl mensen eerst nog actief op zoek moesten gaan door te googelen, krijgen ze het nu rechtstreeks en ongevraagd binnen via social media. Die informatie is niet altijd even onderbouwd en soms ronduit fout en gevaarlijk.

Het bereik van social media platformen maakt het verspreiden van misinformatie een bedreiging. Maar ook een kans. Een kans om als apotheker je stem te laten horen, om expertise te delen en een breder publiek te bereiken.

Dat is waarom ik met Pillenpraat begon.

Na 17 jaar in de officina voelde ik dat het tijd was voor iets nieuws. Iets waarmee ik met mijn liefde voor talen en communicatie aan de slag kon. Ik dook in opleidingen digitale marketing en copywriting.

Maar de liefde voor mijn vak kan ik ook niet zomaar aan de kant schuiven. Ik heb het niet gemakkelijk gehad tijdens mijn studie farmacie, maar het was de beste keuze ooit. Het was niet mijn droom om in een officina te werken, maar ik heb er zoveel geleerd. Als apotheker en wetenschapper vind ik juiste gezondheidsinformatie ontzettend belangrijk.

Met Pillenpraat wil ik apothekers helpen om hun expertise krachtig online te brengen.

Veel apotheken zijn actief op social media. Een leuke post met commerciële inhoud, met beelden van de firma. Een video met entertainment en een blik achter de schermen. Ze zijn snel gemaakt en rap online gezet. Gezondheidsinformatie grondig uitwerken, dat kost echter meer tijd. En dat is net wat de meeste apothekers te kort hebben.

Daarom wil ik het de apotheker gemakkelijk maken.

Op de website vind je wetenschappelijk onderbouwde social media posts die je zo kan overnemen. Wil je eruit springen met gepersonaliseerde content? Dan werk ik op maat. Heb je moeite met bloggen of nieuwsbrieven? Ik help je om jouw expertise helder en begrijpelijk te schrijven voor je patiënten.

Wil je ontdekken hoe jij als apotheker online sterker kan staan? Stuur me een berichtje, ik denk graag met je mee!